Motor yağı, motorlu taşıtlarda motorun çalışan parçaları arasında kaygan bir yağ tabakası oluşturarak sürtünen yüzeylerin aşınmasını önler. Ayrıca motorun içinde çalışan parçaları temizler.
Otomotiv Mühendisleri Cemiyeti motor yağlarının karakteristiklerini ayırt etmek için kalite isimlendirmesi getirmiştir. Bu isimlendirme düşükten yükseğe 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40,50 ve 60 olarak belirlenmiştir. W ile biten bu sayılar yağın soğuk veya kış koşullarında en düşük sıcaklıkta akışkanlığa başlama noktasıdır. Mesela 20W, 20 derecede yağın akışkan olduğunu gösterir.Yapılan bu isimlendirmede düşük değerler daha iyidir. Genel olarak Türkiye iklim şartları göz önüne alındığında 10W40 veya daha düşük sayılarla isimlendirilen yani daha kaliteli yağlar tavsiye edilir.
Motor yağını ve filtresini zamanında değiştirmek size yakıt tasarrufu performans ve motorun en verimli şekilde çalışması olarak dönecektir.Eski araçlarda 5000 km’de bir yapılan yağ değişimi yeni model araçlarla birlikte artık 20.000 km’ye kadar çıkmıştır. Kullanım süresi dolmuş yağ siyahlaşacak ve yağlama esnasında oluşan film tabakasını oluşturmamaya başlayacak motor aşınmaya başlayacaktır.Performans düşüşü kaçınılmazdır.Motordaki sürtünme ve aşınmadan dolayı oluşan minik metal tozları ve parçacıkları yağ karterine inmekte ve yağlamayla birlikte motorunuzda dolaşmaktadır.Buda aracınızın motorunun çalışmasını olumsuz etkileyebilmektedir.Yağ filtresi bu noktada devrededir ve bu minik metal parçacıkları emer tabi zamanla bu işlevini yerine getiremez hale gelir. Bu nedenlerle yağ ve yağ filtresi değişimini zamanında yaptırmak önemlidir
Motor yağının cinsi ve değişim periyodu araç üreticileri tarafından belirlenir. Araç üreticisinin belirttiği spesifikasyon doğrultusunda uygun yağ seçilmesi ve yağ değişimlerinin, genellikle kullanım klavuzlarında yazılan, araç üreticisinin belirttiği periyotlarda yapılması gerekir.
Motor yağının beş ana görevi vardır; yağlama, koruma, temizleme, soğutma ve sızdırmazlık… Bu görevlerin hepsi, motor için hayati önem taşımakla birlikte, bunların etkinliği tamamen yağ değişimine bağlıdır. Motor cinsi ve gücüne göre araç üreticileri tarafından belirlenen yağ değişim süresi sonunda, yağın niteliğinde azalma olduğu için görevlerini tam gerçekleştiremez ve motorda normalden fazla aşınmalar olmaya başlar.
Sentetik ve mineral yağlar arasındaki farklar..
Aradaki fark, mineral yağların doğrudan doğruya ham petrolden rafine edilmesi, sentetik yağlarınsa, rafine işleminin en saf elemanlarından kimyasal olarak formüle edilmesidir. Bu işlem sayesinde hem ham petroldeki saf olmayan elementler ayrıştırılmış olur hem de bağımsız moleküller modern motorların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yapılandırılır. Laboratuar koşullarında özel olarak formüle edilen bu moleküller daha yüksek düzeyde koruma sağlar ve performansı artırır.