Eskiden elektronik kontrollu traction control sistemleri bulunmaz iken aracın aktarma sistemine gore arkadan itis veya önden cekis patinajı tespit ederek tekerleklerin donuşunun birbirleriyle farkını sıfıra indirmeye çalışan mekanik duzenek.
En buyuk ozellikleri hızlı girilen virajlarda gaz veya fren ile oynanmaması durumunda ortaya cıkar. arac kilitli difransiyel sayesinde viraja girdiği cizgide cıkma egiliminde olacaktır (tabi fizik kuralları çerçevesinde kalındıgı surece)
Kaygan ve stabilite balansinin esit olmadigi yüzeylerde gücü çekis tekerleklerine esit olarak dagitmaya yarayan mekanizmadir.
Bir kısım otomatik vitesli araclarinda sahip oldugu diferansiyel turu.
Bu sistem, üstün viraj kabiliyeti ve denge sağlama özelliği ile aracın yol tutuşunu en üst seviyeye ulaştırır. kaygan yüzeylerde çekişin tekerleklere eşit olarak dağılmasını sağlar. klasik diferansiyeller bir terazi gibi çalışırlar, iki tekerlek aksını döndürmek için en az üç tane dişli gerekir. her iki aksın eşit dönmesini sağlayan ve diferansiyel tamburasının içinde yer alan ayna mahruti dişlisi ise, diğer diferansiyelin motordan kontrollü çalışan tek parçasıdır.
Otomobil yolda düz olarak giderken, tekerleklerden herhangi birine daha fazla ağırlık binmediği için, diferansiyel karpuzunun ortasındaki dişliler tekerleklerle birlikte kendilerinden dönerler. Ancak otomobil viraja girerken, bu dişliler devreye girerek otomobilin virajın dışındaki hızlı, virajın içindeki daha yavaş dönen itici tekerleklerinin dönüş oranlarının 1:1 olmasını sağlarlar.
Normal bir difransiyelin çalışma esaslarına ek olarak kilitli diferansiyellerde değişik birkaç sistem vardır. bunlardan birincisinde, küçük sürtünme pulları diferansiyelin ortasındaki her iki tekerleğin eşit olarak dönmesini sağlayan ve denge dişlileri olarak tarif edilebilecek olan dişlilerin dönmelerini engellerler. Bu engelleme otomobil yeniden düz bir şekilde gitmeye başlayıncaya kadar devam eder. Bir başka tür de aksların ve dişlilerin karpuzun içine tam olarak girmediği diferansiyellerdeki kilit türüdür.Burada sözü edilen kısımlar yatık olarak yerleştirilmiş baskı halkalarıyla diferansiyele tutturulmuşlardır. Tekerleklerin dönüş hızı arttığında yani otomobil patinaj yapmaya başladığında devreye giren bu sistem, halkaların fren levhalarını sıkıca bastırmasıyla çalışır ve otomobilin tekerleklerindeki dönüş momenti 1:1 olana kadar tutar.bu sistemin adı dönüş momentli diferansiyel kilididir.
Kilitli diferansiyel tiplerinde birbirine ters yönlerde yerleştirilmiş düz dişli çarklar, otomobil patinaj yapmaya başladığı zaman, birbirileriyle ters yönde hareket ederek, dönüş momenti 1:1 olana kadar kilitli kalırlar. basit bir mantıkla kurulmuş olan bu sistem de gelişmiş pek çok otomobilde kullanılmaktadır. 4×4 araçlardada bu sistemlere ek olarak manuel ve otomatik olarak devreye sokulan kilitler de mevcuttur,hani jantlarda üzerinde auto yazan mandal bu işe yarar. yeni nesil araçlarda kullanılan modellerine EDL (elektronik kilitli diferansiyel) denir.