Araç Motor Değişikliği İşlemleri

1. Aracın üzerinden çıkar motorla, takılan motorun silindir hacimlerinin birebir aynı olması gerekiyor..

2. Motor silindir hacimleri aynı olursa, takılan motor benzinli araçlarda beygir gücünü en fazla % 30 geçebilir. Bu rakam dizel araçlarda % 50 olabilir.

3. Araç üzerinden çıkan motor modelinden daha düşük bir model motor kabul edilmez ve bu durumlarda araç projeleri tse tarafından onaylanmaz.

4. Benzinli motordan, dizel motora, dizel motordan benzinli motora dönüşüm yapılamaz. Her iki durumda araç motor projesi çıkarılamaz..

Yetkili mühendis tarafından motor tadilat projesi çizilir, proje çizildikten sonra araç tüvtürk araç muayene istasyonuna proje ile birlikte araç motor tespit muayenesi yaptırılır, istasyon araç motoru üzerinde motor numarası görülememiştir yazıp tespit formu verdikten sonra aracın bağlı bulunduğu trafik tescil büro amirliğinden veya en yakın trafik tescil büro amirliğinden araç motor numarası verecektir. Araç motor numarasını aldıktan sonra dışarıda veya servislerde numarayı çaktırdıktan sonra ilgili trafik tescil bürosuna motor numarasının mühürletilmesi gerekmektedir, mühürletme işlemi gerçekleştikten sonra, araçla birlikte tüvtürk araç muayene istasyonuna tekrar gidilip motor numarası muayene istasyonu uzmanı tarafından kontrol edip gördükten sonra istasyondan alacağınız tespit evrakları ile birlikte, aracın bağlı olduğu trafik tescil büro amirliğinden araç motor tadilat projesi ile aracın trafik ve tescil belgeleri değiştirilerek yeni motor numarası yazılı trafik tescil belgesi alınır.

Motor ikinci el alınmış olması durumunda araç motor tadilat projesi ile birlikte araç muayene istasyonuna başvuru yapılıp araç motor şaşi tespiti yapıldıktan sonra trafik tescil büro amirliğine başvurulması gerekmektedir.. ikinci el takılan motorlarda araç üzerinde motor numarası olduğu için trafik tescil büro amirliğinden motor numarası alınmasına gerek kalmaz, motor üzerindeki motor numarası araç tadilat projesinde belirtilir.

Gerekli Evraklar (Sıfır Motorlar)

1- Gümrük Giriş Belgeleri

2- Gümrük Vergi Tahsil Alındısı

3- Motorun Alındığı Fatura

4- Aracın Tescil Belgesi

5- Motor İşçilik Faturası

İkinci El Motor Alımlarında İstenen Belgeler

1- Motor Noter Satışı

2- Alınan Motorun Tescil Belgesi

3- Aracın Tescil Belgesi

4- Motoru Takan Yerin İşçilik Faturası

Aracın imal yılı (modeli) esas alınarak aynısı veya daha sonra imal edilen motorlar kullanıldığında ve Motor Mukayese Raporunda benzinli araçlarda %30 dan fazla güç farkı, dizel araçlarda %50 den fazla güç farkı olmadığında, tadil edilen motor için egzoz emisyonu ve araç dış gürültüsünün ilgili yönetmeliklere göre tip onay belgesi veya teknik servis raporu aranmaz.

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here