EuroNCAP, 2014 yılının ikinci bölümünde dört otomobilin sonuçlarını açıkladı. Buna göre; dört modelden ikisi EuroNCAP sınavından beş yıldız almayı başarırken, bir model dört, bir model de üç yıldızla ayrıldı.
Merkezi Belçika’da bulunan EuroNCAP, dört otomobili güvenlik sınavından geçirdi. Porsche Macan ve Freelander’ın yerini alacak Land Rover Discovery Sport, EuroNCAP’ten beş yıldızla ayrılmayı başardı. Smart Fortwo ise EuroNCAP’ten dört yıldız alabildi. Dacia Logan MCV ise üç yıldız ile hayal kırıklığı yarattı. AEB yani Otonom Acil Durum Fren Sistemini yalnızca Land Rover Discovery Sport’un sunması ise EuroNCAP’in puanlama kriterlerinden biri olan AEB’in önemini ortaya koydu.
Yeni Standartlar
Geçtiğimiz aylarda değişen EuroNCAP kriterleri, puanlamada önemli bir yer edindi. Yeni puanlamaya göre; Çarpışma Önleyici Sistem yıldız değerlendirmesi altına alınırken, otomatik acil frenleme, düşük ve yüksek hızda yetişkin boyun koruması ve şerit takip sistemi yine üzerinde durulan önemli noktalar arasında yer alıyor. Ayrıca Avrupa’da zorunlu olan ESP sistemini yine Euro NCAP test ediliyor.
Porsche Macan
Önden çarpışmalarda kabin yapısı sağlamlığını korurken, sürücünün ve yolcuların dizleri ve uyluk kemiklerine iyi koruma sağlandığı ortaya çıktı. Yandan çarpışmalar dışında maksimum puana ulaşamayan Macan, kamçı testinde de iyi puan aldı. Çocuk güvenliği testinde 18 aylık ve 3 yaşındaki çocukların korunma özellikleri konusunda maksimum puan almayı başaran Macan’ın AEB sistemine sahip olmaması da bir dezavantaj olarak değerlendirildi.
Land Rover Discovery Sport
Discovery Sport’un kabini önden çarpışmalarda sağlamlığını koruyor. Sürücünün ve yolcuların dizleri ve uyluk kemiklerine iyi koruma sunan Freelander’ın halefi, yandan çarpışmalarda maksimum puan almayı başardı. Kamçı testinden ise, iyi puan alan Discovery Sport’un Otonom Acil Durum Fren Sistemine sahip olması bir avantaj olarak değerlendirildi. Çocuk güvenliği testinde de 18 aylık çocuk konusunda maksimum puan aldı.
Smart fortwo
Smart fortwo’nun önden çarpışmalarda kabin yapısı sağlamlığını korurken, yolcu ve sürücülerin dizleri ve uyluk kemiklerine iyi bir koruma sunan fortwo, direk testlerinde ise sınıfta kaldı. Özellikle göğse binen kuvvetin fazlalığı öne çıktı.
Dacia Logan MCV
Dacia’nın kabinni önden çarpışmalarda yapısı bozulurken, yolcuların ve sürücünün diz ve uyluk kemikleri konusunda iyi koruma elde edildi. Yandan alınan darbelerde de sınıfı geçmeyi başaramayan Logan MCV’nin direk testinde hava yastığı problemi yaşadığı tespit edildi. Logan MCV, 18 aylık çocukların güvenliği konusunda maksimum puan almayı başardı. 3 yaşındaki çocuklarda da iyi veriler elde eden Logan MCV, buna rağmen önden çarpışmalarda boyna binen yükten ötürü puan kaybetti.